Svenska komiker

Många i Sverige intresserar sig främst för brittisk och amerikansk humor. Men fler och fler inhemska komiker gör sig också ett namn.

Magnus Betnér

Många svenska komiker har även gjort karriär som skådespelare. Detta gäller dock inte Magnus Lennarth Betnér. Han är i första hand komiker, i andra hand komiker och i tredje hand debattör. Betnér har gjort sig känd för att skämta om religion, och för att stå upp mot rasism och för liberala ideal.

Betnér blev, i likhet med många andra svenska komiker, känd för en bredare allmänhet genom tv-programmet Parlamentet. Han har även varit med i program som Veckans nyheter och Sverige dansar och ler. I programmet I ditt ansikte uppträdde Betnér och komikerkollegan Martin Soneby inför personer som de brukar skämta om. Betnér har utsetts till Bästa manliga komiker vid Svenska Stand up-galan 2005 och 2010.

Özz Nûjen

En av de mest namnkunniga komikerna i Sverige är Özz Nûjen, som i grunden är skådespelare utbildad vid Calle Flygare Teaterskola. Även om han är mest känd som komiker och debattör har han medverkat i åtta svenska tv-serier, fem svenska filmer, två franska filmer och en uppsättning av Shakespeares En midsommarnattsdröm. Han är också utbildad radioproducent, och har gjort flera radio- och tv-program, samt sommarpratat två gånger.

Nûjen har inte gjort särskilt många soloföreställningar, men istället arbetat för hela stand up-branschen i Sverige. Han har arbetat med Svenska Stand up-galan, utbildningen Standup Star, Stockholm Comedy Festival och många andra stand up-arrangemang.

Precis som Magnus Betnér är det väl känt var Nûjen står i många frågor. Han har tilldelats många priser, bl.a. Eldh-Ekblads fredspris 2012, Årets republikan 2013, Teaterförbundets stipendium ur Karl Gerhards hedersfond 2013 och föreningen Individuell människohjälp pris till Britta Holmströms minne 2014.

Nour El Refai

Nour El Refai är en av de populäraste kvinnliga komikerna i Sverige idag, inte minst eftersom hon har synts i Melodifestivalen 2008 och 2014, inte som deltagare utan som reporter och programledare. Hon medverkade även i tv-serien Söder om Folkungagatan, tillsammans med bl.a. Björn Gustafsson från Parlamentet och Mattias Fransson från Klungan.

El Refai har medverkat i flera tv-serier som använder sig av dold kamera på olika sätt. Ett av de första var Raj raj, där ett av skämten ledde till att hon blev polisanmäld och dömd för sexuellt ofredande. Ett annat program där hon medverkade var Hus i helvete, där tonåringar lämnades ensamma hemma. De utsattes sedan för märkliga händelser, iscensatta av en grupp skådespelare där bl.a. El Refai ingick.

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf är två år yngre än Nour El Refai, men har blivit känd först det senaste året. För många var den första kontakten med henne Youtube-klippet Så jävla PK, som delades friskt i sociala medier. När SVT lanserade sin nya webbtjänst Flow lät man Kronlöf göra humorprogrammet Full patte, tillsammans med sin syster Tiffany.

Feminismen går som en röd tråd genom det mesta som Kronlöf företar sig. Hon är utbildad vid teaterhögskolan i Göteborg, och under sin tid där bildade hon Gruppen, en feministisk teatergrupp, tillsammans med två klasskamrater. Samtliga medlemmar i Gruppen medverkar i den norska filmen Verden venter, som väntas få premiär under 2014.