Res till humorn

Svenskarna är ett resande folk, men än så länge är det inte så vanligt att de ger sig ut på resor i humorns tecken. Det finns dock många resmål runt om i världen där humorhistoria har skapats, eller skapas.

En av de äldsta komediklubbarna som fortfarande är öppen, och som alltid har haft fokus just på humor, är The Comedy Store i London. Förebilden var klubben med samma namn i West Hollywood, USA. Med tiden har dock den brittiska klubben blivit mer känd, åtminstone för en europeisk publik, än sin amerikanska förebild. Klubben har haft en viktig roll i många brittiska komikers karriärer, däribland Simon Pegg, Adrian Edmondson och Dawn French. Men den har även varit betydelsefull för icke-britter. Kanadensaren Mike Myers, känd från Austin Powers-filmerna, ingick i den första upplagan av klubbens improvisationsgrupp The Comedy Store Players.

The Comedy Store ligger idag på adressen 1a Oxendon Street, där den legat sedan 1993. Det finns även filialer i Manchester och Leeds, samt i Mumbai i Indien.

Edinburgh Festival Fringe

Ett annat resmål på brittiska öarna för humorintresserade är festivalen Edinburgh Festival Fringe, som hålls i augusti varje år. Festivalen är den största i sitt slag, och är inte en regelrätt humorfestival. Fokus ligger på olika typer av scenframträdanden, men komedi och humor utgör en stor del. Under de 25 dagar som festivalen pågick 2012 framfördes 2695 shower, och av dessa var 36 % humor i olika former.

Förutom de framträdanden som står på det officiella programmet hålls också mer eller mindre spontana framträdanden av olika slag på the Royal Mile, den sträcka av gator som löper rakt genom Edinburghs gamla stad, från borgen Edinburgh Castle till kungafamiljens skotska residens Holyrood. Även om man inte köper en enda biljett kan man med andra ord se en hel del uppträdanden. Man bör dock boka boende i god tid, eftersom festivalen lockar ett stort antal besökare.