Komiker och andra frilansjobb

Det är ingen nyhet att det är svårt för frilansare att klara sig rent ekonomiskt. Inte bara för att det kan vara svårigheter att få jobb, att inkomsten kan vara osäker från månad till månad eller för att man inte har alla dessa anställningsskydd som en fast anställd har. Det som faktiskt gör att frilansare, vikarier och projektanställda har det svårt ekonomiskt är dock de faktum att de i bankens ögon inte är trovärdiga låntagare. Många komiker är det som är drabbade av detta och problemen med lån gör att de inte kan köpa bostad och i vissa fall inte ens en bil.

Det verkar som att vissa banker helt enkelt inte har hunnit med i utveckling, då allt fler arbetar på det här sättet – som sin egen chef. Det finns dock mindre lånebolag som kan hjälpa dig som inte har en fast anställning (du behöver dock en fast inkomst så att du kan betala lånet) med att få lån. Är du osäker på om du är en acceptabel låntagare får du helt enkelt fråga lånebolaget om du kan ta ett privatlån till det du behöver.

Journalister är precis som komiker en grupp som står inför detta problem. I en artikel här blir det även tydligt att de har ytterligare andra problem att tackla, och i vissa fall får socialbidragsnivåer frilansare att sluta. Så här står det i artikeln:

Frilansarvodena har sjunkit så pass mycket att en stor del av den kvalitativa 2461876-hat-with-bellsfrilansjournalistiken är utrotningshotad och dess utövare med den. En ny Sifo-undersökning, som bekostats av Journalistförbundet, visar att fyra av tio frilansmedlemmar har börjat jobba mer med annat vid sidan om sin frilansjournalistik, jämfört med för tre år sedan. Till det kommer alla de som har slutat helt för något mer inkomstbringande. De blir ofta lärare, kör taxi, jobbar i hemtjänsten eller arbetar som informatörer.

Det är en sorg att man ska behöva arbeta med någonting annat än det man vill, för att pengarna inte räcker. Speciellt på grund av en sådan tradig anledning. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre med tiden och om du vill sponsra komiker på ett bra sätt är det helt enkelt bäst att gå på deras shower. Det är oftast riktigt roligt och värt varenda krona. Läs gärna också denna artikel om hur de som frilansat påverkas när de går i pension, det är ingen glad historia.