En klassikers återkomst

Året börjar lida mot sitt slut – och detta år var året då en klassiker kom tillbaka. Ni vet säkert vilken klassisk komedi vi syftar på, självklart menar vi Dum & Dummare. Om du – mot förmodan – inte vet vilken film det är, bör du snarast möjligt ta dig till närmaste soffa för att hyra film på nätet genom film2home och se originalfilmen som kom för 20 år sedan.

Detta är som sagt en klassiker och när den kom 1994 och i huvudrollerna hittar vi Jim Carrey och Jeff Daniels. I originalfilmen får vi följa dessa två män (i filmen heter de Lloyd och Harry) som på samma dag får sparken från sina jobb. Detta leder till att Lloyd får ett nervsammanbrott och med det åker till de till Aspen i en skåpbil för att lämna en portfölj till en kvinna som han åkt i samma bil med och är kär i. Ja, det hela är svårbeskrivbart just för att det mest är rörigt – men det är en otroligt KUL film som rekommenderas till alla oavsett kön, ålder eller bakgrund.

Och så kom ju då uppföljaren. Gissa om många applåderade beskedet när det kom? Det gjorde dock inte recensenterna. I en recension från Svenska Dagbladet sågades den nya filmen ordentligt och skribenten menar på att detta är en comeback som inte borde ha gjorts eftersom denna typ av humor hade bäst före-datum 1974. Även i denna artikel från Göteborgs Posten klagar man på filmen, och kallar den helt enkelt barnslig. Nåväl. Det kan skribenterna få tycka.

Vi tycker dock att du som älskar komedi ska ta dig till närmsta biograf, köpa dig en dricka och en stor popcornpåse för att sedan slå dig ner i biostolen och njuta av hur skrattet flyger ur din mun. Det kommer omöjligt att hindras. Kanske är det en låg nivå på humorn men det spelar ingen roll. Släpp spärrarna och njut, detta är komik i dess största form.