Att stå i rampljuset

Hur fixar man egentligen en lyckad stand up show? Det är inte lätt att bära upp en hel show, speciellt inte om man är en nybörjare och aldrig gjort stand up förut. Men med rätt belysning, glad publik och kanske en början på hemmaplan brukar det funka för många att börja. 

Belysning från Robe, några peppande kompisar och rätt ljudutrustning är definitivt det som kommer göra stand up-kvällen till en succé. Här kan du inspireras av hur andra gjort före dig. Våga tänka stort och inspireras av veteranerna på scenen, så har du en fullspäckad, snygg och härlig show för publiken att njuta av. Se till att ha manuset klart för dig, men var inte rädd för att vika av det heller.

Tankeväckande och roliga shower

Hur kan man inspireras av andra komiker innan en? Ska sanningen fram så är det så de flesta komiker gör, de inspireras av sina idoler! Ett exempel på en tankeväckande show är Fredrik Lindströms monologuppsättning som fått stor uppskattning, trots att han inte direkt faller i kategorin stand up. Men hans show berör alla livets tänkbara sidor och ämnen, och han håller en röd tråd genom hela föreställningen, trots att han drar i flera trådar samtidigt. Han går fram och tillbaka på scen, van vid publik, rampljus och kameror. Som journalisten i Aftonbladet beskriver det:

”Mänskligheten” är onekligen ett stort ämne. Ibland känns det som att han bara står där – eller… han vankar fram och tillbaka på scenen väldigt mycket – och babblar, ibland känns det som att han inte har en röd tråd, utan 10 000 röda trådar, men på något sätt hänger allting ihop.

För att en komiker ska trivas på scen behöver den rätt publik, rätt belysning och kanske spelar det också roll i vilken stad uppträdandet sker? Det är ju alltid bäst på hemmaplan, tycker många, och de flesta börjar på en kvarterslokal eller krog som de är vana vid att vistas på. Prova du med!